Isı Pay Ölçer ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Siemens ısı pay ölçer cihazının ömrü, yaklaşık 10 yıldır ve diğer markalarda olduğu gibi Siemens ısı pay ölçerlerde de pil değişimi mümkün değildir. Pil ömrü azaldığında, ekranda bir uyarı belirir (BAT00). Bu durumda, cihazın yenisiyle değişmesi gerekmektedir. Bu arada bilmekte fayda var; bu tür bilgilerin doğruluğu, markanın kalitesiyle doğru orantılıdır.

Isı pay ölçer cihazınızın ekranında beliren ERROR uyarısı cihazda bir arıza olduğu anlamına gelir. Muhtemelen cihazınızda bir çarpma, darbe veya ıslanma söz konusudur. Ekranda beliren ‘’BAT00’’ uyarısı bir arıza uyarısı değildir. Pil ömrünün bittiğini gösterir ve cihazın yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Aynı şekilde OPEN uyarısı da bir arıza uyarısı değildir. Cihaza yetkisiz bir müdahale olduğunu gösterir. Böyle durumlarda ekranda görünen numarayı aramalı veya mobil uygulamamızı kullanarak bizimle iletişime geçmelisiniz.

Siemens Isı pay ölçerler fiziksel darbe, çarpma, yetkisiz müdahale, ıslanma gibi kullanıcı hataları dışında, üretim hatalarına karşı, fatura tarihinden itibaren 2 yıl garantilidir.

Isı pay ölçer faturaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelik maddelerine ve resmi formüllere göre hesaplanır. Faturalara dışarıdan bir müdahale söz konusu değildir. Tüm faturalar dijital ortamda hesaplanır ve pay edilir. Merkezi ısıtma sistemine ait ana fatura İzmir Gaz Firması tarafından binanıza ulaştırılır. Ardından bu faturanın bilgileri bireysel gider dağılımının yapılması için bina yönetimi tarafından firmamıza iletilir. Öncelikle bu doğal gaz faturasının %30’luk kısmı yasal ortak gider olarak dairelerin metrekare büyüklüğüne göre pay edilir. Kalan %70’lik kısmının dağılımı da, dairelerde kullanılan ısı pay ölçer cihazlarından alınan verilere göre pay edilir. Diyelim ki, İzmir Gaz Firmasından binanıza 1.000 Liralık bir fatura geldi. Bunun %30’luk kısmı yani 300 Lirası, yasal ortak gider olarak dairelerin metrekare büyüklüğüne göre pay edilir. Yani her daire, dairesinin metrekare büyüklüğüne göre payına düşen bedeli öder. Kalan %70’lik kısım, yani 700 TL ise dairelerde kullanılan ısı pay ölçer cihazlarından alınan verilere göre pay edilir. Her daire tükettiği kadarını öder.

Isı pay ölçer faturaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelik maddelerine ve resmi formüllere göre hesaplanır. Faturalara dışarıdan bir müdahale söz konusu değildir. Tüm faturalar dijital ortamda hesaplanır ve pay edilir. Merkezi ısıtma sistemine ait ana fatura İzmir Gaz Firması tarafından binanıza ulaştırılır. Ardından bu faturanın bilgileri bireysel gider dağılımının yapılması için bina yönetimi tarafından firmamıza iletilir. Sıcak suyun ve ısıtmanın tek merkezi sisteme bağlı olduğu binalara gelen doğalgaz faturalarında, önce sıcak su için kullanılan gaz tüketim miktarı hesaplanır ve dairelerin sıcak su kullanımına göre pay edilir. Kalan kısmın %30’luk kısmı yasal ortak gider olarak dairelerin metrekare büyüklüğüne göre pay edilir. Kalan %70’lik kısmının dağılımı da, dairelerde kullanılan ısı pay ölçer cihazlarından alınan verilere göre pay edilir. Diyelim ki, İzmir Gaz Firmasından binanıza 1.000 Liralık bir fatura geldi. Öncelikle, firmamız, binada tüketilen sıcak su miktarına göre gaz tüketim bedelini resmi formüllerle hesaplar. Hesaplama sonucunda Diyelim ki sıcak su için 200 TL’lik bir gaz tüketimi gerçekleşmiş olsun. Bu 200 Lira, sıcak su tüketime bağlı olarak her dairelere pay edilir. Kalan 800 TL’lik kısmın %30’’u kısmı yani 240 Lirası, yasal ortak gider olarak dairelerin metrekare büyüklüğüne göre pay edilir. Yani her daire, dairesinin metrekare büyüklüğüne göre payına düşen bedeli öder. Kalan %70’lik kısım, yani 560 TL ise, dairelerde kullanılan ısı pay ölçer cihazlarından alınan verilere göre pay edilir. Her daire tükettiği kadarını öder.

Siemens Isı pay ölçerinizin ekranında veriler otomatik olarak sürekli güncellenir. Bunlardan biri de tüketim bilgisidir. Fb-42 veya Fc-42 ibaresinden sonra çıkan(00 olmasın 00387 olsun) bilgi, cihazın montajından bugüne kadar olan tüketim değeridir. Her faturalandırma sezon başlangıcında bu tüketim değerleri otomatik olarak sıfırlanmaktadır. Ayrıca, mobil uygulamamızı kullanarak da tüketim bilginizi anlık olarak görebilirsiniz.

Dairenin bulunduğu cephe, metrekaresi, ısı yalıtımı, peteklerin ebadı, olası termostatik vana arızaları ve odalarda uzun süreli havalandırmalar faturaların yüksek veya düşük gelmesini doğrudan etkiler. Bir diğer neden de peteklerde bulunan termostatik vanaların sıcaklık ayarları… Bu ayar kullanıcının tercihine göre değişiklik gösterir. Bu değişiklik doğal olarak bireysel gider dağılımına da yansıyacaktır.

Siemens termostatik vanalarda diğer markalarda da olduğu gibi en düşük ayar, 2. kademedir ve bu da 16°C ye denk gelmektedir. Vananın 2. kademede olması ''kapalı'' olduğu anlamına gelmez. (burada ekrana görüntü gelecek ve her kademenin kaç dereceye tekabül ettiği yazacak) Oda sıcaklığı 16°C nin altına inince radyatör otomatik olarak ısınmaya başlar ve oda sıcaklığını 16°C dereceye yükseltmeye çalışır. Bu arada bir tavsiye; odalarda havalandırma yapılacağı zaman, termostatik vanaları en düşük kademeye, yani 2. kademeye almakta fayda var.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 5627 sayılı yönetmeliğine göre kullanım alanı 2.000 m² ve üzerinde olan bir binanın ısıtması tek kalorifer kazanıyla yani merkezi sistemle gerçekleşiyorsa ‘’EVET’’ zorunludur. Fakat 2.000 m² altında dahi olsa ekonomik, konforlu ve kontrollü bir ısınma için ısı pay ölçer sistemlerinin bulunması ve kullanılması tavsiye edilmektedir.

Isı pay ölçer cihazlarının seri numaraları, kurulum sırasında, sisteme kaydediliyor. Cihazlardaki veriler daire içlerine girmeden radyo frekans ile uzaktan terminal kullanılarak okunuyor. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmelik maddelerine ve resmi formüllere göre, merkezi ısıtma sistemi bireysel gider dağılımı programında paylaştırılır.

Sadece, Çevre - Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilmiş ve 1’i makine mühendisi olmak kaydıyla en az 3 teknik personel bulunduran firmalar, resmi adreslerinin bulunduğu il sınırları içinde, ısı pay ölçer okuma ve faturalandırma sistemi kurmaya yetkilidir.
• Burada özellikle dikkat etmeniz gereken çok önemli 2 detay var;

1) • Bir firmanın adı, Bakanlığın resmi sitesinde yer alsa da, firmanın resmi adresinin bulunduğu il sınırları dışında okuma ve faturalandırma yapması yasal olarak mümkün değildir.
• Resmi adresi, bulunduğunuz ilin dışında olan ve böylelikle gayri resmi çalışan bir firmadan okuma ve faturalandırma hizmeti alırsanız, herhangi bir olumsuzlukta, bir hak talep etme şansınız olmayabilir.
• Bunun kontrolü mutlaka yapılmalı, resmi belge istenmelidir. Gerekiyorsa, apartmandan bir temsilci, firmayı adresinde ziyaret etmelidir.

2) • Firmaya, Çevre - Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesinin numarası faturanın üzerinde yer alır.
• Faturayı kontrol edip, bu numarayı, firma logosunu ve yetkili olduğu ilin adını mutlaka görün.

Daire içerisindeki peteklerin sayısına göre en fazla 15dk'dır. Ayrıca montajın biraz daha hızlanabilmesi için petek önündeki eşyaların, masa, dolap ve dekor için kullanılan kapakların açılması gerekmektedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR